«Βράζει» η Μόσχα για τις «κολλεγιές» Τουρκίας – Ουκρανίας

Πολλοί Ρώσοι βουλευτές υπογραμμίζουν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το έχει «παραξηλώσει» και στρέφονται κατά της Τουρκίας

Μπορεί το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξέφραζε υποστήριξη στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Κυριακή όμως φαίνεται ότι υποχρεώθηκε σε κάποια αναδίπλωση ανακοινώνοντας σχεδόν ουδέτερη στάση και λέγοντας πως επιθυμία της Άγκυρας είναι να λύσουν ειρηνικά της διαφορές τους Ουκρανία και Ρωσία, όπως σημείωσε στο OPEN TV ο ανταποκριτής στη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ανοιχτού καναλιού, πριν από τη συγκεκριμένη αναδίπλωση είχε προηγηθεί «μία σειρά από κατραπακιές από Ρώσους βουλευτές που έστειλαν μήνυμα στην Αγκυρα λέγοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος το έχει “παραξηλώσει” με την επιθετικότητά του, πως είναι καιρός να υπάρξει αναθεώρηση της ρωσική πολιτικής και πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να ανακατεύεται με το ρωσικό έδαφος στην χερσόνησο της Κριμαίας».

«Εάν δεν πιστεύει πως το 90% και πλέον του πληθυσμού της περιοχής θέλει να είναι με τη Ρωσία ας επισκεφτεί τη χερσόνησο για να δει την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί εκεί μετά το δημοψήφισμα του 2014», είπαν οι Ρώσοι βουλευτές στον Τούρκο πρόεδρο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή. 

«Ακόμα πιο αγριεμένος ήταν ο υπερεθνικιστής ηγέτης Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, Τουρκολόγος στις σπουδές του, που ζήτησε να διακοπούν άμεσα οι αεροπορικές πτήσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, λόγω κορονοϊού, που είναι μια καλή δικαιολογία για τα πάντα» σημείωσε ο Θανάσης Αυγερινός και ανέφερε πως «άλλοι Ρώσοι βουλευτές πρότειναν να μην κάνει για φέτος ο ρωσικό πληθυσμός τουρισμό στην Τουρκία γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους».

Διαψεύδει το Κρεμλίνο πως η Μέρκελ ζήτησε απόσυρση του ρωσικού στρατού από τα σύνορα 

Την ίδια στιγμή, στο διπλωματικό μέτωπο της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο αποκάλυψε κάποια στοιχεία από το παρασκήνιο των συνομιλιών με την Ανγκελα Μέρκελ. Το Κρεμλίνο διαψεύδει πως η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε απόσυρση του ρωσικού στρατού από τα ουκρανικά σύνορα και σύμφωνα με τη Μόσχα «δεν θα μπορούσε να το κάνει διότι τα στρατεύματα σταθμεύουν σε ρωσικό έδαφος».

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον ανταποκριτή «το Κρεμλίνο θέτει κάποιους όρους για να διεξαχθεί η τετραμερής της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) αλλά δεν βιάζεται καθόλου με αυτή τη συνάντηση.

Σχετικά